Mentaal

Mijn hoofd loopt over, ik pieker me suf.

Je hebt een mentaal probleem, ervaart onbalans of bent op zijn minst nieuwsgierig naar hoe het beter kan. Je bent immers op deze pagina beland. Enkele voorbeelden van klachten en problemen op mentaal niveau zijn:

 • Chaos en onrust in het hoofd
 • Negatieve gedachten
 • Piekeren
 • Burn-out klachten

Wat zich in je hoofd afspeelt is onzichtbaar. Situaties maken duidelijk dat de gevolgen wel merkbaar zijn, ook voor de buitenwereld:

 • Moe van het gepieker heb je geen energie meer voor leuke dingen met je kinderen.
 • De chaos in je hoofd maakt je prikkelbaar en zo ontstaat ruzie met je collega.
 • Negatieve gedachten houden je uit je slaap en met je gedraai hou je je partner wakker.

Er gebeurt veel, de tijd gaat snel en voordat je er erg in hebt word je geleefd. Dan is het een hele uitdaging om je gezondheid te handhaven en voor je het weet ben je uit balans. Anders gezegd: er is een gezondheidstekort ontstaan op mentaal niveau.

Mentale gezondheid

Gezondheid omvat meerdere niveaus waaronder het mentale niveau en dit betreft de (bewust en onbewuste) denkwereld. De uitdrukking ‘Ik word al ziek bij de gedachte’ bevat veel waarheid en zegt dat een (negatieve) gedachte je ziek kan maken. Gedachten hebben we allemaal en vaak zijn ze onbewust. Ze kunnen ziekmakend zijn zonder dat je het in de gaten hebt. En heb je het al in de gaten dan zie je geen kans het te veranderen.

De oplossing

Het is duidelijk dat het gezegde ‘Ik word al ziek bij de gedachte’ een negatieve uitdrukking betreft die leidt tot ziek zijn. Je kunt leren zelf je gedachten te bepalen en hebt daarmee de oplossing in handen om invloed uit te oefenen op je gezondheid. De kwaliteit van je gedachten bepaalt de kwaliteit van je (mentale) gezondheid. Bewustwording is daarbij de sleutel.

Bewustwording

Je bewust zijn van wat je werkelijk denkt en ziek maakt is de sleutel naar verandering. Het is mogelijk je onbewuste patronen boven te halen en je bewust te worden van wat je doet en waarom je iets doet. Dan kun je vervolgens kiezen afscheid te nemen van bepaalde aangeleerde ideeën en gewoonten. Met nieuwe gedachtepatronen creëer je vervolgens een ander gevoel. Bewustwording is de sleutel en waarmee je positieve gedachtepatronen kunt creëren. Zo ben je zelf aan zet om te worden wie je wilt zijn.

Jezelf zijn

Maak jij de keuze om te veranderen

 • Van Ik moet altijd klaar staan voor anderen, dat hoort bij mijn werk.
  naar Er zitten grenzen aan mijn werk en die geef ik aan.
 • Van Ik heb altijd tijd tekort.
  naar Ik stel prioriteiten en neem de rust die ik nodig heb.
 • Van Ik moet altijd aardig zijn anders vind niemand mij aardig.
  naar Ik ben wie ik ben en ik reageer op een voor mij passende manier. 

Deze verandering heeft alles te maken met persoonlijke ontwikkeling en groei en zal je algehele gezondheid ten goede komen. Zal het je verwonderen wanneer fysieke spanningshoofdpijn verminderd op het moment dat er rust komt in de denkwereld?

Hoe dan

Met jezelf aan de slag gaan op dit gebied kan een uitdagende reis zijn. Werkelijk gaan staan voor wie jij bent met je eigen gedachten en je eigen meningen. Praktijk Ans van Summeren is daarin gespecialiseerd en begeleid je op jouw weg naar je eigen unieke zijn.

Laagdrempelig kennismaken (met jezelf dus) kan met de introductie workshop. Een individueel consult boeken is een andere mogelijkheid.  Meer informatie vind je hieronder.

Workshop SoulCollage®

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je jouw onbewuste denkwereld eens aan het woord laten dan biedt een workshop SoulCollage® daarvoor de gelegenheid. Met de andere workshops werk je meer met je bewuste denkwereld. (meer info vind je hier)

Consult

Is het in je hoofd een hele worsteling en wil je gericht stappen zetten dan is een individuele afspraak een goede optie. Tijdens een eerste consult vindt de intake plaats, wordt je hulpvraag uitgediept en een behandelplan opgesteld. Een therapeutisch gesprek vormt de basis van het consult en wordt desgewenst aangevuld met andere behandelvormen. Consulten worden (deels) vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars vanuit het pakket aanvullende zorg (meer info vind je hier)

Bel gerust wanneer je wilt overleggen wat het beste bij je past.

|

“Ik werk nu weer met plezier en zit lekker in mijn vel”

"Ik werk nu weer met plezier en zit lekker in mijn vel"   |  Individuele begeleiding - Life coaching -Ans weet op een moeiteloze manier naar boven te halen waar het echt om gaat. Ze heeft me geholpen op een andere manier naar de dingen te kijken daardoor kon ik...

“Ze laat je in je waarde, opent je ogen en boekt resultaat!”

"Ze laat je in je waarde, opent je ogen en boekt resultaat!"   |  Individuele begeleiding - Professional organizing -  Allereerst zag ik er tegenop om een opruimcoach in te huren, omdat ik mij er voor schaamde: Dat moet ik toch zelf kunnen? Maar een begin maken,...

“Met veel persoonlijke aandacht werken aan jezelf”

"Met veel persoonlijke aandacht werken aan jezelf"   |  Groepsverband - Programma Van Onrust Naar Rust -Ik ben weer een ervaring rijker. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en vooral de oefeningen die je aanbood, vond ik erg leuk om te doen. Ook heb ik...

“Het kost me nu weinig tijd en moeite meer”

"Het kost me nu weinig tijd en moeite meer"   |  Zakelijk - Professional Organizing -Al bleef de administratie soms even liggen, elk kwartaal werkte ik het bij en was de boel weer op orde. Toch was er een probleem, namelijk de moeite die het me kostte om het...

“Ans geeft het groepsproces de tijd en is heerlijk zichzelf”

"Ans geeft het groepsproces de tijd en is heerlijk zichzelf"   |  Groepsverband - Programma Van Onrust Naar Rust - ‘Ans, jouw kijk heeft mij veel gebracht, de workshops voegen zeer veel toe, (overwaarde!). Het gebruik van de Mayakalender, de bewustwording en...