Emotioneel

Ik lig met mezelf in de knoop.
Mijn emoties gaan met me aan de haal.

jEmoties en gevoelens maken deel uit van je leven;  ze geven er kleur aan. Dat klinkt mooi. Totdat ze je leven gaan beheersen want dan heb je een probleem. En wanneer het probleem maar groot genoeg is, wordt je ziek. Ben jij emotioneel gezond? Of ben je emotioneel uit evenwicht en weet je je geen raad met…

 • jezelf
 • je verdriet of eenzaamheid
 • de onrust die je voelt
 • de kwaadheid die steeds weer opspeelt
 • de angst en paniek die toeslaan op allerlei momenten

Of heb je jezelf afgesloten en weet je niet eens meer dat je voelt en wat je voelt?

Emoties en gevoelens

Er is verschil tussen emotie en gevoel. Een emotie is heftiger en van kortere duur dan een gevoel. Een gevoel ontstaat in de tijd en is qua beleving zachter dan een emotie.

De overeenkomst is dat ze deel uitmaken van je gevoelswereld oftewel je emotioneel niveau; daar waar je beleving zich afspeelt. Het emotioneel niveau is een deel van je en dus van jouw gezondheid. De beleving van emoties en gevoelens heeft dan ook grote invloed op je gezondheid. Het is belangrijk te weten hoe het met je emotionele gezondheid is gesteld.

Waarom is dat belangrijk

Wanneer je last hebt van negatieve emoties en gevoelens gaat het niet zo goed met je gezondheid op dit vlak. Dat lijkt slecht nieuws. Het goede nieuws is echter dat je zelf invloed heb op je emoties en gevoelens en daarmee dus ook op je gezondheid. Dát maakt het zo belangrijk om te weten hoe het ervoor staat met je emotionele gezondheid. Hieronder een drietal emoties met verschillende belevingsmogelijkheden.

 • Verdriet
  Heb je als kind vaak te horen gekregen ‘Hou op met huilen , huilen helpt niet’ dan hou je je tranen wel binnen. Je kunt niet eens meer huilen. Je voelt je dan wanhopig wanneer iemand zegt ‘Huil maar eens goed, dat lucht op’. Of ben je juist iemand die de tranen wel laat stromen? Enorme huilbuien waar je geen raad mee weet. Of huilbuien die in geen verhouding staan tot wat er is gebeurd.
 • Boosheid
  Kun je gruwelijk uit je slof schieten en buiten proportie reageren dan levert dat problemen op in je omgeving. De stress is een aanslag op jouw gezondheid én die van de ander. Wanneer je je boosheid inslikt of maar een beetje uit is dat een vorm van stress en op den duur breekt dat je op. Waar het om gaat is ontdekken wat je werkelijk boos maakt en hoe je om kunt gaan met die boosheid.
 • Angst
  Er zijn veel vormen van angst waaronder faalangst. Ook onzekerheid kan gezien worden als een angst, namelijk de angst om niet goed genoeg te zijn of iets verkeerd te doen. Wanneer angst je leven beperkt of zelfs bepaalt is er simpelweg sprake van een ongezonde situatie. Het belemmert je te zijn wie je bent. 

Aan de slag 

En dan is er het moment waarop je je realiseert dat je emotioneel in de knoop zit en dat het je gezondheid schaadt. Je wilt er iets aan doen en hebt nog geen idee wat. Wat dan nodig is is bewustzijn dat je je gevoel zelf kunt beïnvloeden en daarmee dus ook je gezondheid.

Bewust zijn

Je bewust zijn van wat je voelt en ervaart geeft al direct ruimte. Je erkent daarmee (eindelijk) jezelf. Bewustwording gaat eraan vooraf. De oplossing ligt in het ontdekken van wat je voelt, jezelf erkennen in wat je voelt en daarmee aan de slag.  Je kunt leren op een gezonde en volwassen manier om te gaan met wat je voelt.

Wat levert het op

Wanneer je werkelijk weet wat je voelt en wat daar een rol in speelt komt er ruimte voor verandering. Wanneer oud zeer is opgeruimd, voel je je anders. Wanneer je op een nieuwe manier kijkt, voel je je anders.

Bewustwording helpt je de lucht te klaren zodat je weer opgelucht verder kunt met jouw leven. Jouw leven waarin je mag zijn zoals je bent, mag voelen wat je voelt én daar naar weet te handelen.

Wanneer je je gezondheid op deze manier een positieve impuls geeft dan leef je de gezonde versie van jezelf en voel je je in balans. Dat is merkbaar op emotioneel niveau én op de andere niveaus. Denk daarbij aan

 • Ontspannen voelen
 • Beter slapen
 • Minder piekeren
 • Vrijer bewegen
 • Fijnere contacten
 • Weer zin hebben in dingen

Kortom: je kunt jezelf (weer) zijn.

Hoe dan

Met jezelf aan de slag gaan op dit gebied kan spannend zijn. Om de stap te durven zetten is het nodig dat je je veilig voelt. Praktijk Ans van Summeren hecht veel waarde aan veiligheid en heeft als uitgangspunt dat iedereen uniek is en zichzelf mag zijn.  Laagdrempelig kennismaken (ook met jezelf dus) kan met de introductie workshop. Een individueel consult boeken is een andere mogelijkheid.  Meer informatie vind je hieronder.

Workshop SoulCollage®

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je jouw onderbewuste eens aan het woord laten dan biedt een workshop SoulCollage® daarvoor de gelegenheid. Ook met de andere workshops ga je met ‘jezelf aan de slag’ en heb je een luisterend oor voor jezelf. (meer info vind je hier)

Consult

Worstel je met jezelf en wil je gericht stappen zetten dan is een individuele afspraak een goede optie. Tijdens een eerste consult vindt de intake plaats, wordt je hulpvraag uitgediept en een behandelplan opgesteld. Een therapeutisch gesprek vormt de basis van het consult en wordt desgewenst aangevuld met andere behandelvormen. Consulten worden (deels) vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars vanuit het pakket aanvullende zorg (meer info vind je hier)

Bel gerust wanneer je wilt overleggen wat het beste bij je past.

|

“Ans geeft het groepsproces de tijd en is heerlijk zichzelf”

"Ans geeft het groepsproces de tijd en is heerlijk zichzelf"   |  Groepsverband - Programma Van Onrust Naar Rust - ‘Ans, jouw kijk heeft mij veel gebracht, de workshops voegen zeer veel toe, (overwaarde!). Het gebruik van de Mayakalender, de bewustwording en...

“Met veel persoonlijke aandacht werken aan jezelf”

"Met veel persoonlijke aandacht werken aan jezelf"   |  Groepsverband - Programma Van Onrust Naar Rust -Ik ben weer een ervaring rijker. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en vooral de oefeningen die je aanbood, vond ik erg leuk om te doen. Ook heb ik...

“Zo ontdek ik wie ik ben en wat ik wil”

"Zo ontdek ik wie ik ben en wat ik wil"   |  Individuele begeleiding - Therapeutische sessies -Ik had al geruime last van fysieke spanning in mijn lijf. Ik kwam langs de praktijk van Ans en zag de flyer waarop stond ‘Dé plek voor zelfbewustzijn’ en wist direct...

“Ze laat je in je waarde, opent je ogen en boekt resultaat!”

"Ze laat je in je waarde, opent je ogen en boekt resultaat!"   |  Individuele begeleiding - Professional organizing -  Allereerst zag ik er tegenop om een opruimcoach in te huren, omdat ik mij er voor schaamde: Dat moet ik toch zelf kunnen? Maar een begin maken,...

“Ans wist feilloos te benoemen wat er speelde en waarin ik vastliep”

"Ans wist feilloos te benoemen wat er speelde en waarin ik vastliep"   |  Individuele begeleiding - Life coaching -In een nieuwe fase van mijn leven wist ik even geen raad met mezelf. Een telefonisch coaching met Ans bood uitkomst; Ik vertelde mijn verhaal en Ans...