Mogelijkheden voor het bedrijfsleven

Elk bedrijf kent een bepaalde mate van gezondheid, net zoals de mens. Hoe kijk je daar naar als ondernemer en hoe ga je daar mee om op de verschillende niveaus? Je kunt ervoor kiezen om je bedrijf beter te maken. Zowel voor de ZZP-er als de ondernemer in een MKB of grootbedrijf levert het veel op om aan de slag te gaan met de gezondheid van je bedrijf.

Een bloeiend bedrijf, dat is wat je voor ogen had en nog steeds hebt (als het goed is tenminste). Een bedrijf, werkplek en misschien zelfs meerdere afdelingen waar het bruist van energie. Toch is de situatie anders, je bent immers op deze site op dit moment.

 • De sfeer laat te wensen over
 • Er heerst onrust en chaos
 • Er is sprake van miscommunicatie of ‘onderling gedoe’
 • De omzet stagneert of er gaat iets mis in de productie
 • Het loopt gewoonweg niet lekker
 • Het gaat wel goed en toch is er ‘iets’, al weet je niet wat

De gezondheid van je bedrijf

Bedrijven zijn net mensen: ze kunnen ziek zijn. En voor allebei geldt: om beter te worden hóef je niet eerst ziek te zijn. Anders gezegd: het is geen voorwaarde om ziek te zijn alvorens beter te willen worden. Lees dus gerust verder want ongeacht de huidige situatie kun je aan de slag om je bedrijf beter te maken. En dat is interessant voor elk bedrijf, dus zowel voor de zelfstandig professional als voor de eigenaar of manager van een MKB of grootbedrijf. Neem even tijd om stil te staan bij de gezondheid van je onderneming (met daarbinnen de eventuele afdelingen/teams).

Waarom pas op de plaats?

Zoals je als mens te lang kunt doorlopen met klachten zo kan dat ook binnen een bedrijf. Pas op de plaats maken en tijd nemen om te checken hoe het ervoor staat kan preventief werken of grotere problemen voorkomen. Pas op de plaats maken als eerste stap op weg naar optimale gezondheid.

De gezondheid van elk bedrijf bestaat uit meerdere aspecten of niveaus, wederom vergelijkbaar met de mens.

 • Bij jezelf kun je je fysieke gezondheid herkennen in zowel je lijf als in je huis/leefomgeving. In je onderneming is dat de materiële en financiële situatie.
 • Je denkwereld met gedachtenpatronen speelt een grote rol als het gaat om mentale gezondheid. Is er sprake van rust of gepieker? Denk hierbij in het bedrijfsleven aan de heersende waarden en normen. Zijn er conflicten en hoe wordt daarmee omgegaan?
 • Gevoel en emotie zullen altijd aanwezig zijn. Is de bedrijfscultuur dusdanig dat het er mag zijn en geuit mag worden? Mag het op dit gebied stromen dan zal de energie ook op ander gebieden gemakkelijker stromen. 
 • Ieder mens (lees: iedere ondernemer, werkgever, werknemer) heeft de behoefte een bijdrage te leveren. Het heeft te maken met zingeving. Daar oog voor hebben en erop inspelen doet wonderen.

Meer over de verschillende niveaus is te lezen op andere pagina’s van deze site. Met bovenstaande in gedachten kan de vertaling naar het bedrijfsleven gemaakt worden. En zoals elk mens uniek is zo is ook elk bedrijf uniek.

Hoe aan de slag met de gezondheid van je bedrijf?

Praktijk  Ans van Summeren biedt verschillende mogelijkheden, zoals

 • Een traject dat helderheid geeft over de onderneming, bijv. structuur en organisatie
 • Een traject professional organizing; letterlijk hulp om te kunnen opschonen
 • Begeleiding en coaching van leidinggevende(n) of individuele medewerker(s)
 • Groepsbijeenkomsten t.b.v. betere samenwerking

Er wordt alleen gewerkt met opdrachten op maat. Zoals elke mens uniek is, zo is immers ook elk bedrijf uniek.

Wil je op bijzondere wijze een gezondheidscheck van je bedrijf? Wil je aan de slag met de gezondheid van je bedrijf? Maak dan een afspraak met Praktijk Ans van Summeren.

|

“Het kost me nu weinig tijd en moeite meer”

"Het kost me nu weinig tijd en moeite meer"   |  Zakelijk - Professional Organizing -Al bleef de administratie soms even liggen, elk kwartaal werkte ik het bij en was de boel weer op orde. Toch was er een probleem, namelijk de moeite die het me kostte om het...