Ans van Summeren

Hallo, ik ben Ans

Werken op gevoel en met verstand is me op het lijf geschreven en ik zoek daarin steeds de verdieping. Waar het om draait is persoonlijke groei en ontwikkeling. ‘Wat is het waar ik iemand mee kan helpen, écht mee kan helpen?’ Ik help mensen het liefst op het diepste niveau zodat ze bij zichzelf komen. Ik hou niet van symptoombestrijding, dat is oppervlakkig en helpt maar even. Liever ga ik naar de kern zodat er werkelijk verbetering tot stand komt. 

Bij mij kun je je verhaal kwijt in alle openheid. Ik help je op weg door te luisteren zonder oordeel. Ik gebruik mijn fijngevoeligheid om ‘dat wat speelt’ naar boven te halen. Ik weet helderheid te scheppen in de chaos en dat brengt inzichten. Je weet je richting weer te vinden en ontdekt je eigen antwoorden. Je knapt ervan op en wordt er beter van.

Mag ik je helpen

Met mensen willen werken was in 1983 reden om de verpleging in te gaan. Ruim 25 jaar heb ik als verpleegkundige gewerkt met heel veel plezier en voldoening. In 1999 zet Therapeutic Touch me op een nieuw spoor. Het is een van oorsprong verpleegkundige  energetische interventie die me laat ontdekken dat mijn handen meer kunnen dan ik kan zien. Ik vind het nog altijd heel bijzonder. Achteraf gezien is dat het begin geweest van een periode waarin veel opleidingen en trainingen als vanzelf op mijn pad kwamen. Ik heb ze stuk voor stuk (en soms tegelijkertijd) gevolgd, daarbij een enorme persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt én een transformatie als beroepspersoon. Eén ding is gelijk gebleven: ik help mensen en geniet daar enorm van. 

Bewustwording

Het helpen van mensen draait inmiddels om bewustwording. Ik weet uit ervaring wat dat brengt. Het heeft me thuis gebracht; thuis bij mezelf. Dat heeft wel wat voeten in aarde gehad. Zoals een boom soms gesnoeid moet worden om groter en sterker te groeien, zo heb ik ook een paar snoeibeurten doorlopen en dat is best pijnlijk en moeilijk geweest. Ik heb bijvoorbeeld mijn eigen innerlijke pijn (waarvan ik niet eens wist dat die er was) opgeruimd en ik heb leren loslaten (2 relaties en een baan). Ik heb ontdekt wat voelen is en ook waar ik werkelijk blij van word. Ik weet nu ook dat ik naast eten en drinken voor mijn fysieke lijf behoefte heb aan een ander soort voedsel. Ik noem dat ‘voeding voor de ziel’.

Echt jezelf zijn

Zorgen voor de juiste voeding helpt me gezond te blijven en echt te zijn zoals ik diep van binnen ben. Dát is gezond zijn, dát is het eigen unieke ZIJN (durven) zijn. Ik heb een hele weg afgelegd. Het is de weg terug naar mezelf. De weg die nodig is om helemaal tot bloei te komen. Ooit tijdens deze nog altijd durende reis heb ik het volgende gedichtje geschreven, het is nog altijd (en steeds meer) van toepassing.

 

Een gedichtje zo klein
de betekenis het doel
Het is mezelf zijn
met mijn diep gevoel

Ans (22-02-’02)

Missie

Ik heb een interne drive om te groeien en blijf mezelf ontwikkelen. Persoonlijke groei betekent voor mij aangeleerde patronen, overtuigingen en gewoontes loslaten wanneer ze me belemmeren zodat ik (nog meer) kan zijn wie ik werkelijk ben. Ik ben enorm blij met de stap die ik heb gezet om voluit te gaan voor mezelf en mijn onderneming zodat ik kan doen wat ik het liefste doe: meer bewustzijn en gezondheid in de wereld brengen. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bewust gezond te zijn en de weg terug naar zichzelf te maken.

Je hoeft niet eerst ziek te zijn om beter te worden

‘Beter worden’ wordt vaak gerelateerd aan iets wat volgt op ziek zijn. Waarom zou de mens eerst ziek moeten zijn om beter te worden. Ken je de uitdrukking: ‘Ergens beter van worden’? Van persoonlijke groei word je beter en dat kan zonder eerst ziek te zijn.

Mijn pad

Op moeilijke momenten in mijn leven heb ik hulp gezocht. Vaak ben ik nadien de opleiding gaan volgen van datgene wat me zo goed had geholpen. In alle handelingen en interventies die ik aanbied ben ik zowel geschoold als ervaringsdeskundige. 

Ik help je graag en maak gebruik van wat ik heb geleerd van mijn levenslessen en van wat ik heb geleerd in onderstaande opleidingen en trainingen.

 • Orthomoleculaire therapie – Ortho Linea (2020 – heden)
 • Enneagram – Enneagram College
  • Energetic Psychology (2018)
  • Enneagram Integratie Kunde (EIK) (2017)
  • Professional coach (2016)
 • Tzolkin Mayakalender – Maya wijsheid
  • Trainingen en opleiding (2015 – 2018)
  • Facilitator (2020)
 • SoulCollage® facilitator (2017)
 • Professional Organizing – De huishoudcoach (2014)
 • Paranormaal therapie– ANZN (2007 – 2011)
 • Life Coach – Health Balance (2007)
 • Familieopstellingen/systemisch werk – Theo Bruekers/Hafkamp opleidingen (2006)
 • Yort – Centrum Hiernumaals (2003 – 2005)
 • Therapeutic Touch – Van Praag Instituut (1999)
 • HBO Verpleegkunde – Nijmegen (1983 – 1987)

Aan de slag met je gezondheid

Wil jij aan de slag met je eigen gezondheid, wil jij je eigen unieke zijn ontdekken en optimale gezondheid ervaren? Je bent van harte welkom in mijn praktijk bijvoorbeeld voor de kennismakingsworkshop Gezond bezig zijn – Positieve gezondheid in de praktijk.

Wil je liever een individuele afspraak dan kan dat natuurlijk ook. Klik hier voor informatie. Twijfel je of heb je vragen; neem gerust contact op om te overleggen welke stap op dit moment voor jou het beste is.

Ans van Summeren - Lifestyle- en bewustzijnscoach