Levenslessen krijg je altijd – de juiste lesstof nooit. 

Krijg jij het ook wel eens voor de kiezen?

Het zit tegen, relatie naar de knoppen, gedoe op het werk, financieel zit het tegen en het opvoeden van de kinderen lijkt op een robbertje vechten. Kortom: je krijgt het voor de kiezen.

Ik kan je vertellen dat ik rijkelijk ervaring heb opgedaan. Afgelopen jaren is er veel gebeurd zowel op het gebied van relaties als werk en dat is allesbehalve gemakkelijk geweest.

Het zijn de levenslessen waaraan niemand ontkomt. Ik heb eens een leraar gehad die zei ‘De beste leerlingen krijgen de moeilijkste lessen’ en ook ‘je krijgt nooit meer dan je dragen kunt’. Tja, de grootte en hoeveelheid van de lessen zijn moeilijk te meten. Wel kun je met deze zienswijzen jezelf bij een grote les geruststellen dat je een goede leerling bent en dat je erop kunt vertrouwen dat je het aan kunt wat je voor de kiezen krijgt.

Vind je bovenstaand maar niks en heb je geen bereidheid er zo naar te kijken, dan kun je je de moeite besparen om verder te lezen. Je zult er geen blijer mens van worden; het is voor jou niet ‘de juiste lesstof’ op dit moment. Heb je moeite met de zienswijze en wil je het een kans geven of kun je je er zelfs in vinden, lees dan zeker verder. En oké; lees ook verder wanneer je bent getriggerd door de tweede helft van de titel:

De juiste lesstof krijg je nooit

De uitspraken van mijn leraar hebben mij gesteund in mijn proces. Ik zie het leven als een reeks van ervaringen en de moeilijke momenten zijn dan de lessen waarin ik iets kan leren. Nu ben ik dol op leren dus dat maakt het voor mij misschien gemakkelijker dan voor iemand die niet van leren houdt. Of zou er een andere reden zijn die het mij gemakkelijk maakt? Hoe dan ook: Die levenslessen komen vanzelf wel.

En bij een les hoort lesstof. Hou je niet van leren dan heb je misschien de juiste lesstof nog niet ontdekt! Want de juiste lesstof krijg je niet aangeleverd samen met de les. Naar mijn idee is alle lesstof voorradig en mag je daaruit zelf kiezen.

De juiste lesstof is aanwezig

Vraag is hoe je omgaat met situaties in je leven. De wijze waarop je ermee omgaat bepaalt hoe je je voelt en heeft invloed op hoe je je gezondheid ervaart.

De uitdrukking ‘Oefening baart kunst’ is algemeen bekend. Heb jij het idee dat je niet vooruit komt en kringetjes draait, dan ben je misschien met de verkeerde oefening (lesstof) bezig. Op dezelfde wijze doorgaan met oefenen helpt dan niet. Blijkbaar is er iets anders nodig.

Ik heb heel veel geleerd van en door de situaties die ik heb meegemaakt. Steeds weer heb ik me afgevraagd ‘Wat helpt me verder?’. Op die manier vond ik steeds de juiste lesstof en heb ik me kunnen ontwikkelen op verschillende niveaus.

Ik heb geoefend en geleerd, bijvoorbeeld opkomen voor mezelf, vertrouwen op mezelf en vertrouwen op het grote geheel, moed hebben, doorzettingsvermogen en vooral ‘durven zijn wie ik ben’ en mijn eigen weg gaan.

Aan de slag met je levensles – aan de slag met je gezondheid

Sta jij wel eens stil bij jezelf en je gezondheid? Ik nodig je daartoe uit. Even pas op de plaats maken. Misschien op een andere manier dan je gewend bent. Probeer eens een nieuw soort lesstof.

De juiste lesstof komt op je pad wanneer je je ervoor openstelt en dat doe je bijvoorbeeld met de vraag ‘Wat helpt me verder?’.

Ik hoop je met dit blog geïnspireerd te hebben in de wijze waarop je naar het leven kunt kijken en de invloed die dit heeft op je gezondheid.

Zelf aan de slag en wil je daarbij wat hulp? Ik help je graag

Harte groet,

Ans van Summeren