Is jouw (innerlijke) vijver schoon?

Hoe oud zeer zorgt voor vertroebeling in je leven. 

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van je innerlijke vijver. Welnu, tot voor kort ik ook niet. De uitdrukking Een waas voor ogen zien  is wel algemeen bekend. Het betekent zoveel als de controle verliezen, dingen niet meer helder zien en dan bijvoorbeeld in woede uitbarsten op een manier die niet in verhouding staat tot de situatie. Een waas voor ogen zien is een vorm van een innerlijke vijver die acuut troebel is.

Is het jou wel eens gebeurt dat je buiten proportie reageerde? Of juist dat je reactie veel te zacht was ten opzichte van de situatie.

Onlangs kwam het ter sprake tijdens een coachsessie.

Een gelukkig stel kent ‘lastige momenten’ en de vraag is hoe daar mee om te gaan. Het lijkt te gaan om communicatie en onbegrip. In individuele sessies duik ik met een cliënt de diepte in en vaak komt er een metafoor in me op die inzicht brengt. Dat gebeurde nu dus ook en de beeldspraak blijkt zo krachtig dat ik deze graag met je deel. Dat doe ik door je mee te nemen in het verhaal.

De vijver

Je kijkt in een vijver en ziet helder water. Je kunt de vissen zien zwemmen en kijkt zelfs tot op de bodem. Het is prachtig. Dan neem je een lange stok en begint te roeren in het water. Het water wordt troebel en je kunt de vissen niet meer zien. Het was zo mooi maar nu even niet. Stop je met roeren en gun je de vijver rust dan wordt het water weer helder. Zodra jij of iemand anders opnieuw zorgt voor onrust in het water wordt de vijver weer troebel

Ik vroeg het mijn cliënt en vraag het nu aan jou: Zou het kunnen zijn dat er troep om de bodem ligt?
En ook:  Zou het kunnen zijn dat er troep (lees: oud zeer) op de bodem van je innerlijke vijver ligt?

En ja, dat is precies wat speelde in de relatie van het gelukkige stel. Er gebeurt iets, er is onenigheid en daarmee worden oude dingen aangeraakt. Dat gebeurt zowel bij hem als bij haar. Logisch, zo werkt dat nu eenmaal.

Ik neem je weer mee naar de vijver.

Je besluit de vijver tot op de bodem schoon te maken. Wanneer je daarna nog eens in het water roert ontstaan er wat rimpelingen. Het beeld is dan even minder helder maar van troebelheid is geen sprake.

Een opgeschoonde vijver is de oplossing. Mijn cliënt kon het zich al helemaal voorstellen: Wanneer ik ga kijken naar wat er in mij gebeurt (bij onenigheid) kan ik daarmee aan de slag om het op te ruimen.

De werkelijke oplossing is bewustwording

Met het inzicht alleen al is de opschoonactie begonnen. Immers zodra je weet hebt van je innerlijke vijver zal onenigheid nooit meer zijn zoals voorheen. Je zult gaan (h)erkennen dat er troep op de bodem kan liggen, zowel in je eigen vijver als de vijver van de ander. Het helpt je bij jezelf te blijven en dat komt jouw relatie en je gezondheid ten goede.

Heel graag help ik mensen om bewust gezond te leven en ik hoop dan ook dat dit blog je inspireert te kijken naar jouw innerlijke vijver.

Zelf aan de slag met wat hulp? Dat kan

 

Harte groet,

Ans van Summeren