Waarom een kat uit de buurt voor de deur zit 

en ik niet bij de bakker voor de deur sta.

Inge is een collega-therapeut en ze vertelt me dat ze vaak een kat over de vloer heeft. Het dier is ooit komen aanlopen. Inmiddels weet ze dat de kat van een mevrouw  uit de buurt is die er prima voor zorgt. Toch is er iets waardoor de kat regelmatig te vinden is bij Inge.

En toen ging Inge op vakantie. Achteraf blijkt dat de kat een week voor de deur heeft gezeten; wachtend op het gezelschap van Inge, op de brokjes of iets anders. Ik kan er alleen maar naar gissen.

Ik moet denken aan de bakker die op vakantie gaat. Hij vertelt het me van tevoren en plakt een briefje op de deur waarop te lezen staat gedurende welke periode de winkel gesloten is. Het voorkomt dat ik tevergeefs op de stoep sta. En mocht ik het vergeten dan lees ik het briefje en maak direct rechtsomkeer. 

Inge heeft het de kat zeker verteld; dat ze er een weekje tussenuit ging. Nee, ze heeft geen briefje op de deur geplakt, dat zou ook geen verschil hebben gemaakt. De kat komt gewoontegetrouw en gaat dan voor de deur zitten wachten ook wanneer ze er niet is. Hij heeft er geen bewustzijn over.

De mens is een gewoontedier

De mens wordt wel eens als een gewoontedier bestempeld. Dankzij het verhaal van Inge realiseer ik me dat dat gelukkig maar ten dele waar is.

Ik beschik als mens over bewustzijn. Daar gebruik van maken levert simpel en praktisch voordelen op. Denk maar aan het briefje op de deur bij de bakker. Het zorgt er bij mij in elk geval voor dat ik de routine om daar mijn brood te kopen onderbreek. En dat gaat behoorlijk onbewust; ik denk er min of meer toevallig aan zonder dat het me moeite kost. En blijkt dat ik per ongeluk toch voor de gesloten deur sta dan ben ik me er heel goed van bewust dat ik beter kan omdraaien in plaats van wachten totdat de bakker terug is van vakantie.

Welke routines pas jij toe en welke zijn aan vervanging toe? 

Een routine is onbewust gedrag. In het geval van de bakker die met vakantie is zal de routine zonder problemen onderbroken worden. Het hele gebeuren zal nauwelijks in je bewustzijn zijn. Prima.

De vraag is of er routines zijn waarmee je zou willen stoppen? Welk (onbewust) gedrag heb je en zou je willen veranderen? Je bewust worden van je routines geeft je de mogelijkheid ze onder de loep te nemen en zo nodig aan te passen. Dat is wat bewustzijn doet. 

Bewustzijn heeft mij al zoveel moois gebracht. Het heeft invloed gehad op hele kleine dingen die nauwelijks opvallen en het heeft me geholpen in situaties die grote impact hadden.

Ik weet inmiddels dat bewustzijn breed ingezet kan worden en dat een groeiend  zelfbewustzijn helpt om gemakkelijker veranderingen in gang te zetten en door te voeren.

Heb jij behoefte aan verandering en/of wil je meer je eigen weg bepalen dan help ik je graag. Ik bied een gevarieerd aanbod waarin het draait om bewustwording. Het zetten van stappen volgt daarna als vanzelf.  Ik nodig je van harte uit nader kennis te maken.

  • Bewustzijn over je fysieke lijf geeft de mogelijkheid om je innerlijke wereld te verkennen. Met Yort bijvoorbeeld ervaar je wat je fysieke lijf zegt over hoe je in het leven staat. Lees hier meer over Yort.
  • Weet je niet zo goed wat je wilt of vind je het lastig om jezelf bewust te zijn van wat er is? SoulCollage® is een spontane en ongedwongen manier om je onbewuste zichtbaar te maken. Hier lees je meer over SoulCollage®.
  • Wil je meer weten in het algemeen over bewustzijn, gezondheid en het verband daartussen dan is de kennismakingsworkshop Gezond Bezig Zijn een aanrader. Hier lees je meer over Gezond Bezig Zijn.

Ik hoop je met dit blog geïnspireerd te hebben om oog te hebben voor je routines.

 

Stralende groet,

Ans van Summeren